25.000 Ft Állami támogatás

MIRŐL SZÓL AZ INTÉZKEDÉS?

A „B” kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek tanfolyam (e-learning vagy tantermi) és közlekedési alapismeretek vizsga díjának megfizetéséhez az állam támogatást nyújt annak a fiatalnak, aki 2018. július 1-jét követően letett sikeres közlekedési alapismeretek vizsga napján a 20. életévét még nem töltötte be.

 

Az 55/2018. (III. 23.) Korm. rendelet tartalmazza a részletes szabályozást.

 

KI IGÉNYELHETI A TÁMOGATÁST?

magyar állampolgár;

a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény vonatkozó pontjaiban felsorolt nem magyar állampolgárságú személyek;

aki 2018. július 1-ét követően tett sikeres közlekedési alapismeretek vizsga napján a 20. életévét még nem töltötte be.

MIKOR NYÚJTHATÓ BE A TÁMOGATÁSI KÉRELEM?

A közlekedési alapismeretek vizsga sikeres letétele napjától számított egy éven belül kell benyújtani. A megjelölt határidő jogvesztő.

 

HOL ÉS HOGYAN IGÉNYELHETŐ A TÁMOGATÁS?

A támogatás megállapítása iránti kérelem a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához (Postacím: 1820, Budapest) nyújtandó be elektronikus úton, vagy formanyomtatványon. A kérelem elektronikus úton is benyújtható, ebben az esetben a mellékleteket szkennelt dokumentumként kell csatolni a kérelemhez.

 

MILYEN INFORMÁCIÓ(K)NAK KELL MINDENKÉPP SZEREPELNIE A BEFIZETÉST IGAZOLÓ SZÁMLÁN/BIZONYLATON?

A befizetést igazoló számlán/bizonylaton a vizsgázó nevének és a vizsgadíjként befizetett összegnek szükséges szerepelnie.

 

MENNYI AZ ÜGYINTÉZÉSI HATÁRIDŐ ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK A TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA?

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága külön osztályt állított fel a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díjának támogatásához kapcsolódó ügyintézés zökkenőmentes lebonyolítására. Az ügyintézési határidő 30 nap, amely magában foglalja a jogosultság ellenőrzésének munkafolyamatát is. A támogatást a kérelmezők egy összegben, átutalással kapják meg.

 

A TÁMOGATÁS BEADÁSAKOR VAGY A VIZSGA NAPJÁN VESZIK FIGYELEMBE A 20 ÉVES KORHATÁRT?

A lehetőség azokra vonatkozik, akik a vizsga napján még nem töltötték be a 20. életévüket és a vizsga napja 2018. július 1-je utáni.

 

A TÁMOGATÁS CSAK A „B” KATEGÓRIÁS JOGOSÍTVÁNYHOZ SZÜKSÉGES ELMÉLETI ALAPTANFOLYAMRA ÉS VIZSGÁRA ÉRVÉNYES?

Igen, a támogatás csak és kizárólag a „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyam és vizsga díjára vonatkozik, más kategóriához szükséges tanfolyamokra, illetve vizsgákra nem.

 

IGÉNYELHETŐ A TÁMOGATÁS ONLINE ELVÉGZETT ALAPTANFOLYAM ESETÉN IS?

Igen, a támogatás mind tantermi, mind online elvégzett tanfolyamok esetében igényelhető. Valamint lehet intenzív, illetve akár 1 hónapos is. Nincs különbség a támogatás szempontjából.

 

SIKERTELEN VIZSGA ESETÉN ÚJRA LEHET PRÓBÁLKOZNI?

Igen, de csak a sikeres vizsga díját térítik vissza természetesen, a sikertelen vizsgák díjait nem.

 

MEKKORA A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE?

A támogatás összege maximálisan 25.000 Ft.

 

ÉDESANYÁKNAK IS JÁR A TÁMOGATÁS?

  1. július 1-jétől a CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő édesanyák, édesapák és nagyszülők is ingyen végezhetik el a jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyamot és -vizsgát.

 

Igénylőlap letöltése:

https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu/component/weblinks/category/141-nyomtatv%C3%A1nyok/29-tov%C3%A1bbi-nyomtatv%C3%A1nyok/449-kresz-t%C3%A1mogat%C3%A1s.html?Itemid=101